De zomervakantie is aangebroken. Heerlijk, lekker genieten van de zon en de rust. Even in een andere omgeving vertoeven, los van de hectiek van je werk. Dit is ook een gunstige tijd om na te denken over de afgelopen periode op je werk en hoe je na de vakantie verder zou willen. Ben jij toe aan verandering in je werk of toch niet?

Als loopbaancoach valt het mij op, dat na de vakantie meer kandidaten zich aanmelden voor loopbaancoaching. Gemiddeld willen mensen binnen vijf jaar iets anders gaan doen. Maar dat gebeurt niet altijd, omdat twijfel en allerlei belemmerende gedachten ons tegenhouden. Het wordt uitgesteld en de jaren gaan voorbij. En dan kan het ineens gebeuren, dat je bij een reorganisatie geconfronteerd wordt met het feit dat je functie boventallig is verklaard. Met als gevolg paniek, stress en vooral spijt dat je toch niet eerder actie hebt ondernomen in een rustiger fase.

Vragen die je jezelf kunt stellen:

 1. Is de inhoud van mijn werk nog interessant?
 2. Krijg ik genoeg inspiratie van mijn werk of is mijn werk een sleur geworden, waardoor ik iedere dag doodmoe thuiskom.
 3. Zijn er binnen de afdeling of organisatie nog nieuwe uitdagingen voor een volgende stap in mijn carrière?
 4. Is de sfeer op mijn werk goed of is deze gespannen? Kun je goed met jouw collega’s en leidinggevende opschieten?
 5. Wat is mijn toegevoegde waarde en wordt dit door anderen gezien en gewaardeerd?
 6. Wat houdt mij tegen om een volgende stap te doen?

 Tips:

 1. Kijk naar de taken in je functiebeschrijving en maak een lijstje met positieve en negatieve punten.
 2. Onderzoek van welke taken je inspiratie en energie krijgt en van welke taken niet. Als je echt in ‘flow’ bent vergeet je de tijd en geeft het je veel voldoening.
 3. Kijk regelmatig naar de interne vacatures van je organisatie en vraag om informatie bij een leuke vacature.
 4. Een prettige werksfeer is erg belangrijk. Een gespannen sfeer geeft stress en blokkeert je. In een ontspannen sfeer kun je beter jezelf zijn, meer van jezelf laten zien en kun je je beter ontplooien.
 5. Krijg inzicht in jouw toegevoegde waarde. Dit heeft te maken met jouw unieke kwaliteiten, vaardigheden en drijfveren. Meer zelfkennis geeft je meer zelfvertrouwen.
 6. Onderzoek wat je weerstanden zijn. Kijk of ze realistisch zijn en welke weerstanden je wilt loslaten. Luister naar je gevoel en zoek de antwoorden bij jezelf.

Een vaste baan voor het leven zit er niet meer in. Daarom is het belangrijk om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt zodat jouw kansen vergroten.

Ik help je graag bij het verhelderen van jouw vragen en antwoorden. Neem gerust contact met mij op.
Mail naar info@trezoor-loopbaan.nl of bel mij op
06 41 81 21 86.

Warme groet,

Ingrid